Menu

Kategorie

płytki podłogowe

Do grupy płytek podłogowych zaliczamy każdy gres porcelanowy, gres czerwony, krzemionkowy który posiada odpowiednią klasę ścieralności i/lub twardość (mosh). W zależności od klasy ścieralności oznaczonej symbolem PEI, płytki podłogowe będą mieć zastosowanie w różnych miejscach naszego domu czy na zewnątrz. Płytki podłogowe mogą być szkliwione, nieszkliwione, polerowane lub lapatowane. W stosunku do płytek przeznaczonych do pomieszczeń gdzie wzrasta ryzyko poślizgnięcia się, upadku stosuje się normy określające ich antypoślizgowość. Płytki takie często w swojej nazwie zawierają człon grip lub antislip. Na płytkach takich naniesiona jest specjalna lekko chropowata powłoka zmniejszająca ryzyko poślizgnięcia się czy upadku.

Odporność na ścieranie płytek ceramicznych szkliwionych normowana jest przez normy: EN 154 i ISO 10545-7.

Ścieralność płytek nieszkliwionych określa norma ISO 10545-6 (ścieralność wgłębna).
Wg tych norm mamy pięć klas ścieralności szkliwionych płytek ceramicznych:

Klasa 1. (PEI 1, Liczba obrotów 150) - płytki wrażliwe na zarysowanie powierzchni - powinny być stosowane na podłogach, gdzie poruszamy się boso lub w miękkich pantoflach, czyli w sypialniach,

Klasa 2. - (PEI 2. Liczba obrotów 600)- płytki podłogowe zalecane do pomieszczeń mieszkalnych, w których prawdopodobieństwo ich zarysowania jest niewielka, użytkowanych w miękkim obuwiu: sypialnie, łazienki, pokoje dzienne.

Klasa 3. - (PEI 3. Liczba obrotów 750, 1500) stosujemy w kuchniach, korytarzach, łazienkach, salonach, czyli wszędzie tam gdzie intensywnie się przemieszczamy. Nadają się również do pokoi i łazienek hotelowych. Te w wersji mrozoodpornej można stosować na tarasy i balkony.

Klasa 4. - (PEI 4. Liczba obrotów 2100, 6000, 12000) płytki ceramiczne do pomieszczeń o średnim natężeniu ruchu, w których chodzi się w obuwiu miękkim: kuchnie, korytarze, przedpokoje. Posadzki, które mogą być zanieczyszczone różnymi materiałem ściernym takim jak piasek oraz o dużej intensywności ruchu pieszego - kawiarnie, restauracje, hotele, szkoły, sklepy, szpitale,

Klasa 5. -(PEI 5. Liczba obrotów powyżej 12000) posadzki o dużym obciążeniu ruchu pieszego np. budynki użyteczności publicznej.

Ścieralność płytek nieszkliwionych określa norma ISO 10545-6 (ścieralność wgłębna).W przypadku płytek nieszkliwionych, ich odporność jest mierzona objętością wytartego materiału. Im ta objętość jest mniejsza tym wyższa jest odporność na ścieranie. Płytki podłogowe nieszkliwione powinniśmy stosować tam gdzie jest duży ruch pieszy i duże narażenie na uszkodzenia za pomocą piasku, żwiru itp.

Created by Webcat
Więcej o produktach Ape Łazienki ››

Ta strona wykorzystuje pliki cookie oraz inne technologie od różnych dostawców w celu zapewnienia pełnej funkcjonalności naszej witryny, usług, do analizowania ruchu oraz prezentowania reklam. Do tych celów, gromadzimy dane dotyczące wzorców użytkowania i przeglądania witryny za pomocą plików cookie. Przez wybranie opcji „Zaakceptuj wszystkie”, zgadzasz się na udostępnianie danych zebranych przez pliki cookie zewnętrznym użytkownikom oraz naszym partnerom reklamowym. Alternatywnie, możesz kliknąć „Zarządzaj”, i wybrać na używanie których plików cookie pozwalasz.

Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zaznacz poniżej które pliki cookies akceptujesz:

COOKIES NIEZBĘDNE - Kluczowe ciasteczka są wymagane do prawidłowego działania strony, umożliwiając korzystanie z jej podstawowych funkcji, takich jak nawigacja i dostęp do zabezpieczonych obszarów witryny. Bez tych plików cookie strona nie może działać właściwie. Nie można ich wyłączyć.

COOKIES STATYSTYCZNE - Ciasteczka statystyczne wspierają nas w analizie zachowań odwiedzających witrynę poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji na temat ich aktywności.

COOKIES MARKETINGOWE - Ciasteczka marketingowe wykorzystywane są do śledzenia użytkowników na różnych stronach internetowych. Mają za zadanie dostarczanie reklam dopasowanych do zainteresowań konkretnego użytkownika, co zwiększa ich wartość dla wydawców oraz reklamodawców.